Esteu aquí

Què fer en cas de tempesta?

Davant d'una tempesta s’han de prendre algunes mesures per evitar danys sobre les persones. Quan sentiu tronar, cal que busqueu refugi sense dubtar: si seguiu aquesta premissa podreu evitar la majoria dels accidents; ja que gairebé sempre els trons van acompanyats de llamps; i aquests busquen arribar a terra pel camí més curt; per tant, qualsevol objecte que sobresurti serà un bon candidat per a l’impacte, i més encara si acaba en punta. Per això, durant les tempestes allunyeu-vos d’antenes, arbres, etc. No us apropeu tampoc a elements metàl·lics o a l’aigua, ja que ambdós elements actuen com a conductors de l'electricitat.
El millor és prevenir, per això sempre és més recomanable planificar la vostra activitat a l’aire lliure en funció del pronòstic del temps, per evitar l'exposició a una tempesta.

En cas que us sorprengui una tempesta a l’exterior, i especialment a camp obert:
·    Allunyeu-vos de filats, reixats, pals de llum, vies de tren i altres objectes metàl·lics.
·    Eviteu romandre a zones elevades, per evitar atreure els llamps. Allunyeu-vos també dels fons de vall, per evitar possibles avingudes sobtades d’aigua associades a la tempesta.
·    No us refugieu sota els arbres, especialment si estan sols. El bosc no és del tot segur però, si no hi ha cap altre refugi, és millor que quedar-vos a camp obert.
·    Si no trobeu refugi, ajupiu-vos, toqueu terra només amb la punta dels peus, creueu els braços sobre els genolls i poseu el cap entre els braços. És important ajuntar els peus i tapar-se les orelles per protegir-se del tro.
·    Allunyeu-vos de rius, llacs i superfícies humides.
·    Vigileu amb les branques, rètols o murs que us podrien caure al damunt.
·    En el cas que sigueu a l’interior d’un vehicle, tanqueu bé portes i finestres i no toqueu la part metàl·lica del vehicle.
·    Si, a més, comença a ploure fort, penseu que poden produir-se inundacions.
·    Desfeu-vos de material metàl·lic com piolets, bastons, motxilles amb carcassa, etc. I d’objectes que facin d’efecte punta, perquè poden atreure els llamps. Les tendes de campanya no són un refugi segur.
·    Si la tempesta us sorprèn banyant-vos a la piscina, al riu o a la platja, sortiu immediatament de l’aigua i eixugueu-vos.

Cal esperar mitja hora després de sentir l’últim tro abans de reprendre les activitats a l’aire lliure.
Davant qualsevol emergència truqueu al 112.