You are here

Un grup de joves recupera els camins tradicionals que voregen el riu Segre, patrimoni històric i cultural d’Alcarràs

“Camins amb història” és un camp de treball que té com a objectiu recuperar els camins tradicionals d’Alcarràs, patrimoni cultural del municipi pel seu valor arquitectònic, històric i paisatgístic. Del 6 al 20 de juliol, vint-i-tres joves arribats de diferents parts de Catalunya, es dedicaran a netejar, desbrossar i senyalitzar els antics camins que voregen el riu Segre, ara molt poc accessibles i, per tant, poc transitats.

Els participants també es dedicaran a rehabilitar un antic moliner i un pont molt deteriorat per la falta de neteja i l'abundant vegetació, dos elements que es convertiran en icones quan es regeneri la zona. A més, desenvoluparan una petita recerca sobre la història del molí i altres pràctiques i costums de la zona, principalment a partir d’entrevistes a la gent del poble.

L'alcalde d'Alcarràs, Miquel Serra, acompanyat de les tinents d'alcalde, Marina Forcada i Maite Codina, i del regidor d'Esports, Àlex Planes, van rebre ahir diumenge a l'Ajuntament els joves i els seus familiars que els acompanyaven. L'alcalde va destacar la importància que, per segon any consecutiu, Alcarràs segueixi apostant per aquest camp de treball amb joves, ja que aporta dinamisme al municipi i el dóna a conéixer i també permet recuperar aspectes patrimonials i pasatgístics, així com treballar en l'àmbit del voluntariat i la solidaritat fent pedagogia amb el jovent.

Aquest és el segon any que es fa un camp de treball al municipi per promoure la cultura com a instrument de participació ciutadana en els processos de desenvolupament econòmic i social. L’any passat un grup de joves va col·laborar en els horts solidaris i enguany s’inicia aquest conjunt de tasques de recuperació dels camins que finalitzaran amb la inauguració de les 'rutes del patrimoni', un projecte municipal que convida al gaudi de tota la comunitat i espera atraure persones d’altres punts del país.

Així doncs, la feina realitzada per aquest grup de joves ajudarà a assolir dues fites: d’una banda, la recuperació del patrimoni cultural que representen els camins agrícoles tradicionals i, de l’altra,  posar fre a la degradació del conjunt arquitectònic iniciant una tasca de recuperació progressiva.

Aquest camp de treball - organitzat per la Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família i gestionat per la Fundació Escolta Josep Carol amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Alcarràs- permet seguir treballant en aquesta línia.

A banda de la feina tècnica als camins, el molí i el pont, els participants també duen a terme activitats complementàries de formació i de lleure. Per exemple, per conèixer una mica més l’entorn i les seves tradicions, s’estan fent rutes patrimonials, tallers, visites, etc. A més, per fomentar l’associacionisme juvenil, hi ha programades algunes activitats  amb la col·laboració de  l’Agrupament Escolta Lo Mòtit.