Esteu aquí

Comencen els camps de treball!

L'estiu ja és aquí i com cada any centenars de joves d’arreu de Catalunya han decidit apuntar-se a camps de treball d'Estiu Jove.

Els camps són espais de convivència i creixement personal on els i les joves dediquen una part del seu temps per tal de millorar l’entorn social, cultural i natural del nostre territori. Enguany des de la Fundació Escolta Josep Carol gestionem vuit camps de treball repartits per vuit comarques catalanes: l'Anoia, el Segrià, el Baix Camp, el Berguedà, l'Alta Ribagorça, la Terra Alta, Osona i la Conca de Barberà. Les temàtiques dels camps són diverses; arqueologia, recuperació de patrimoni o de caire social. Aquí hi podreu trobar informació referent als camps, quan comencen o acaben, què s’hi està fent, què han visitat els participants o què estan aprenent del territori on conviuen, ja que seran els propis participants els que donaran contingut al blog.

Els camps de treball que organitzem aquest any:

Camps de treball per a joves de 14 a 17 anys organitzats  per la Generalitat de Catalunya:

Agafa tanda als Safareijus. Aquest serà el primer any que es desenvolupa el projecte de neteja i recuperació del safareig de Solivella. Aquest és el safareig més antic de tota la comarca de la Conca de Barberà. El projecte ha sigut idea del Grup Cultural de Dones de Solivella que amb l’ajuda d’aquest camp de treball volen recuperar un element patrimonial del poble però també del col·lectiu de dones de Solivella. El safareig no era només un indret on netejar la roba, va esdevenir durant molts anys un espai on compartir experiències, coneixements i al cap i a la fi socialitzar-se. Al llarg del camp els participants faran tasques de neteja de l’entorn del safareig i desbrossament dels accessos. Amb l’ajuda de la brigada municipal es col·locarà la nova teulada dels safareig i una valla de fusta.

Fent camí a Alcarràs. Aquesta serà la primera edició del camp de treball Fent camí a Alcarràs. Aquest se centrarà en la recuperació  de dos camins històrics que conflueixen a Alcarràs. Aquests són el Camí de sant Jaume i el Camí del Riu. Durant el camp es duran a terme tasques de neteja i desbrossament i es senyalitzaran els diferents trams de camí per tal de facilitar-hi el pas als caminants. Els camins rurals sempre han estat vies de trànsit i comunicació per a les persones i, malgrat la proliferació dels moderns mitjans de transport, nosaltres apostem per les rutes senderistes com a vies d’exploració i coneixement del territori, de la seva fauna i flora.A més de la tasca tècnica, durant les tardes es faran activitats per tal de conèixer millor la cultura del Segrià i concretament d’Alcarràs.

Coopera Reus. Aquest camp de treball ofereix l’oportunitat d’establir una relació d’igual a igual entre els i les participants i les persones que viuen invisibilitzades a la nostra societat. En aquest camp de treball els participants realitzaran tasques de neteja i rehabilitació dels pisos de persones en risc d’exclosió social escollits pels serveis socials de Reus. Durant 15 dies els joves conviuran amb aquestes persones i les ajudaran a millorar les condicions del seu pis. Aquesta convivència i la millora de les condicions dels pisos ajuden a una millor integració d’aquestes persones a la societat. El camp de treball es desenvoluparà a la ciutat de Reus, capital del Baix Camp. Durant l’estada les joves faran activitats per descobrir la ciutat així com el modernisme.

Borredà: Recuperació de fonts, camins i molins. Enguany serà la segona edició del camp de treball Borredà, recuperació de fonts, camins i molins. Aquest camp de treball es centra en la realització de tasques de recuperació de camins històrics  així com la restauració ambiental i neteja dels espais treballats, fent créixer el sentiment de  conservació i manteniment del medi ambient entre els joves, i millorant els espais naturals i patrimonials del municipi. Al llarg del camp les participants gaudiran de l’ambient rural de Borredà, de la seva tranquilitat i realitzaran activitats de descoberta de l’entorn com una excursió a Sant Jaume de Frontanyà.

Recuperem camins històrics a l’Alta Ribagorça.Aquesta serà la segona edició del camp de treball Recuperem camins històrics a l’Alta Ribagorça. Enguany els participants se centraran en la realització de tasques de recuperació de camins històrics i de control de residus per preservar part del patrimoni cultural i mediambiental de la comarca.Els camins rurals sempre han estat vies de trànsit i comunicació per a les persones i, malgrat la proliferació dels moderns mitjans de transport, creiem que és molt important no perdre la història dels nostres camins. Durant el desenvolupament del projecte, es realitzaran tasques tècniques relacionades amb el drenatge de l’aigua, la vegetació que s’ha de desbrossar perquè obstaculitza el pas, la reparació dels elements de senyalització degradats o la reconstrucció d’empedrats i passarel•les malmesos, entre d’altres. A part de la tasca tècnica es faran visites de descoberta de la comarca i concretament de Pont de Suert. Els participants visitaran Boí Taüll i el Parc Nacional d’Aigüestortes i Sant Maurici.

La costa de Mirantfont. La Fatarella ja fa anys que ha iniciat treballs d’adequació dels camins ramaders del poble. Aquests s’utilitzaven antigament com a via principal del pas de bestiar. Els camins que es treballaran són els descrits al llibre Els camins ramaders de La Fatarella i més concretament la costa de Mirantfont. Aquest camí no només servia per al transport de bestiar sinó que s’utilitzava com a pas per la Romeria de Sant Francisco, festa que encara es celebra avui dia.Durant el camp, les joves participants faran visites a diferents espais de la zona entre ells el Memorial de les Camposines. També es faran activitats per conèixer la història de La Fatarella i la Guerra Civil.

Camps de treball internacionals per a joves de 18 a 25 anys:

Íbers, la vida sota terra Aquesta és la tercera edició del camp de treball Ibers, la vida sota terra. El camp de  treball té com a objectiu museïtzar  les troballes  arqueològiques de  La Llacuna  per anar recuperant un antic poblat ibèric. Acompanyats per experts en conservació i restauració de patrimoni, els i les participants realitzaran diverses tasques arqueològiques emmarcades en un projecte d'investigació i recuperació  que  el  municipi  fa  temps  que  ha  iniciat:  excavacions,  neteja  de  l'entorn  immediat  als  jaciments, interpretació i classificació d'objectes del poblat.

Festival Internacional de Música de Cantonigròs: En aquest camp els participants formaran part de l'equip de voluntariat del Festival. La seva feina serà fer possible aquest festival que fa més de 30 anys que se celebra. Les tasques a desenvolupar són molt variades i canvien cada dia en funció de les necessitats del festival, des de l'instal·lació d'una carpa o diferents bancs, fins a pintar els mastils on s'hi col·loquen les banderes de cada participant. Durant els dies del festival, els voluntaris hauran d'acompanyar als participants i realitzar tasques de regidoria de sala.